Планът ще влезе в сила щом бъде издадена заповед за едностранно прекратяване на огъня, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Докато в източните региони се водят усилени боеве, обявяването на плана от 14 точки става след вчерашния втори телефонен разговор за тази седмица между Порошенко и ръководителя на Кремъл Владимир Путин.

Сепаратисткото бунтовническо движение в промишления регион Донбас, което даде най-малко 365 жертви от април, заплашва целостта на Украйна, бивша съветска република, която се очаква да подпише исторически договор за асоцииране с ЕС на 27 юни.

Планът на украинския президент, съобщен по местна украинска телевизия, съдържа политически и икономически мерки, както и мерки в областта на сигурността в източните региони на Украйна.

На първо място в него се говори за гаранции за сигурността на участниците в преговорите.
Предвидено е също амнистия за тези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления, освобождаване на заложници и създаване на буферна 10-километрова зона по границата между Украйна и Русия.

Не е ясно дали предложената демилитаризирана ничия земя ще бъде от украинската страна от границата или част от нея ще бъде от руската страна.
Не е ясно и какъв ще бъде статутът на хората, живеещи в граничните райони, посочи Ройтерс.

Планът разпорежда също разоръжаване, прекратяване на незаконната окупация на сгради на регионалната администрация в Донецк и Луганск, контролирани от бунтовниците, бързо организиране на местни избори и програма за създаване на работни места в региона.

Говори се още за коридор, по който руските и украински наемници да се изтеглят, както и за защита на руския език посредством изменения в конституцията.

Междувременно боевете в Източна Украйна продължават.
Сраженията между украинските военни и проруските сепаратисти се водят на около 100 км от границата с Русия, източно от град Красний Лиман.

Новите боеве са избухнали, след като бунтовниците в района отказали да предадат оръжията си, съгласно мирния план, оповестен от президента Петро Порошенко.


В същото време украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков съобщи, че при антитерористичната операция в Донецка област украинските военни са задържали руски БТР.

Украинските сили са си върнали и контрола над границата с Русия и вече не допускат руска бойна техника на територията на страната, съобщи украинският министър на отбраната Михайло Ковал.

В същото време говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че струпването на руски войски по границата с Украйна е разпоредено преди седмици и има за цел да подсили охраната на границата.